15. aug PP 15

Admiral J. Pitka Relvavendade Ühenduse 15. tegevusaasta tähistamisel Kambja vallas Ivaski külas

Sel augustikuul saab pitkapoiste 15. tegevusaasta, see mõte sai teoks 15. aastat tagasi Vabadusristi päeval. Meie ühendus otsustas tähistada siin, Ivaskis – Vabadusristi mälestusmärgi juures oma tähtpäeva, mis on loodud Heiki Kortspärna poolt – see on hoopis teine jutt ja pikk.

Viis aastat tagasi kümnendal aastapäeval tähistasime KL Tartu Maleva ruumides, meid oli tükk maad rohkem. Meie seas on veel 1944. aastal Pitka löögiüksuse mehi, kes osalesid Eestimaa kaitsel. Preguseks on jäänud neid kolm: Karl Erik, Robert-Rudolf Volk ja Felix Vaher – jäänud rivvi, kuid ka osaliselt aplaagris. Meie ühendus täiendab oma ridu nooremate liikmetega. Vabadussõda võttis ohvriks 3,5 tuhat inimelu ja palju vigastatuid.

Pitka löögigrupi liikmed lootsid 1944. aasta sügisel väga palju rindel olevatele raskerelvastusele, mis ära tõmmati ning maandusid naaberrahva Kuramaal, mis lõpetas vastupanu kapitulatsiooni saabumisega.

Meie esiisa J. Pitka oli minu arusaamise järgi kõige isamaalisem ja tugevaim organisaator siinpool Läänemerd ja seepärast oli ta autasustatud paljude autasudega, sh Vabadusristi 1. liigi 1. järk.

Kolm aastat tagasi, käies Jalgsemal, Pitkade sünni maakodus, algatasime J. Pitka korjanduse tema vahakuju valmistamiseks ja selleks on avatud pangaarve EE391010220045997016 ja lõppu märge „Pitkakuju“.

Asetan selle kimbu Vabadusristi mälestuseks sambale ning teeme minutulise vaikuse minuti kõigi Vabadusristi sangaritele ning ka pitkapoiste lahkunud kamraadidele.

Jüri Jahnson

esimees