2. veebruar Tartu rahu

Pressiteade

Meeleavaldus okupatsioonide ja anneksioonide vastu

Inimesed, olge valvsad! Julius Fučik

Tartu Rahu Põlistamise Selts koos Eesti Vabaduspartei – Põllumeeste Kogu ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga korraldavad neljapäeval, 2. veebruaril 2017 Tartu rahulepingu sõlmimise 97. aastapäeval mälestusürituse. Algusega kell 12 toimub Vanemuise tn. 35 Jaan Poska Gümnaasiumi, kunagiste rahuläbirääkimiste maja juures kõnekoosolek. Kell 17 kogunetakse jälle samas, et kell 17.30 minna tõrvikrongkäigule mööda Vanemuise ja Küüni tänavat Raekoja platsile, kus toimub samuti kõnekoosolek. Esinema on kutsutud nimekad poliitikud ja avaliku elu tegelased.

Mälestusüritusega tuletatakse meelde, et Nõukogude Liit rikkudes Tartu rahulepingut, okupeeris ja annekteeris 1940. aastal kogu Eesti Vabariigi, mille seaduslikest aladest 5% Petseri ja Viru maakonnas on tänaseni tagastamata. Nõukogude Liidu õigusjärglane Venemaa Föderatsioon jätkab sama anastuslikku välispoliitikat Gruusia ja Ukraina suunal, mille tulemusena on okupeeritud ja annekteeritud nende riikide ulatuslikke maa-alasid. Oleme solidaarsed gruusia ja ukraina rahvaga ja loodame ka nende toetusele oma riigi territoriaalse terviklikkuse taastamisel. Mälestusüritusel osalevad kohaliku Gruusia ja Ukraina kogukonna esindajad.

Mälestusürituse korraldajad saadavad kirja Venemaa Föderatsiooni presidendile nõudmisega viivitamatult lõpetada okupatsioon ja anneksioon Eestis, Gruusias ja Ukrainas. Kirjades Gruusia ja Ukraina presidendile kinnitatakse solidaarsust nende riikidega ning loodetakse ka neilt toetust Eestile.

Mälestusüritusel lehvivad Eesti ja Petserimaa lipu kõrval Gruusia, Ingerimaa ja Ukraina lipud. Esinema on lubanud tulla seto meeskoor. Rongkäigul aitavad sammu seada trummarid. Üritusel on saadaval soodushinnaga (kolm eurot) faksiimilekoopiad Tartu rahulepingu terviktekstist. Sündmust on kutsutud kajastama kodu- ja välismaa ajakirjanikud.

Kell 11.00 Raadi kalmistul Kuperjanovi surmaastapäeva mälestusküünalde süütamine ja õhtul on Estonias kaitseministri vastuvõtt.

RAADI kalmistu