19. veebr

Pitka 152. sünniaastapäev.

Johan PitkaVR I/1, (sündinud Juhhan Pitka[1]19. veebruar 1872 Terasaugu metsavahimaja, Jalgsema küla, Võhmuta vald – 22. november 1944 Kõue valdHarjumaa) oli Eesti ettevõtjakaugsõidukapten ja kontradmiral (1919), üks Eesti riigi rajajaid, Eesti merejõudude looja ja juhataja Vabadussõjas.

Johan Pitka oli üks kesksemaid tegelasi Eesti sõjaväe korraldamisel Vabadussõjas. Ta oli Kaitseliidusoomusrongidesoomusautodepiirivalve ja Eesti merejõudude loojaks – tegevus, mille eest ta pälvis austava nimetuse “soomusrongide isa” ja “Vabadussõja hing”. 1918. aasta detsembris määrati ta Eesti merejõudude juhatajaks, kellena ta tegutses kuni Vabadussõja võiduka lõpuni, kaotamata seejuures ühtegi laeva.[2][3]

Mälestusüritusel Tallinnas osalesid pitkapoisid Rein I, Raimond, Rein T, Ivar, Rein V, Silja, Udo, Viivi.