4. dets

Ajalooseminar “Soome ja Eesti iseseisvuse narratiivid”
kl 12-17 Tartu Ülikooli peahoones (Ülikooli 18-139)

Üks Soome 100 nädala peasündmusi Tartus on koostöös TÜ ajaloo ja arheoloogia instituudiga toimuv ajalooseminar, kus saavad sõna Soome ja Eesti ajaloo asjatundjad ning kogu päeva jooksul on kuulama, kaasamõtlema ja -arutama oodatud kõik huvilised. Seminari modereerib ja arutelusid juhib Rain Kooli. Seminar toimub soome ja eesti keeles (sünkroontõlkega).

12.00 – Seminari avasõnad. Moderaator Rain Kooli

12.10 – “Demokraatia dilemmad ja 1930-ndate demokraatia kriis Soomes ja Eestis”. Ajaloolane Ago Raudsepp.

Tabelis erakondade võrdlus Soomes ja Eestis

12.50 – “Eesti peibutus ja pettumus: Põhjala 1939-1944”. TÜ uusima ajaloo õppetooli professor Eero Medijainen.

13.30 – lõunapaus

14.30 – “Soome naiste roll ja tegevus kodusõjas ning jätkusõjas” Helsingi ülikooli dotsent Sari Näre.

15.15 – “Tie Ikitielle / Tee Igiteele”. Kirjanik Antti Tuuri.

16:00 – Kirjastuse Varrak värskete eestikeelsete tõlgete raamatumüük: Antti Tuuri “Igitee” ja Seppo Zetterbergi “Rändajad Soome sillal”.

Esinejad:

Ago Raudsepp on Eesti ajaloolane, kelle doktoritöö teemaks on uurida demokraatia võimalusi mõjutada riikide käitumist. Peatähelepanu on küsimusel, kas aastatel 1920-1950 võis demokraatlik riigikord anda Euroopa väikeriikidele olulisi eeliseid kriisides, mis ohustasid riiklikku iseseisvust. Kas on võimalik tõestada või ümber lükata väidet, et demokraatia mängis olulist rolli selles, et Soome suutis jääda iseseisvaks aga Eesti mitte?

Eero Medijainen on Eesti ajaloolane, Tartu Ülikooli õppejõud, uusima ajaloo õppetooli professor. Peamiselt uurib ta uusimat ajalugu, eriti poliitilist ja rahvusvaheliste suhete ajalugu ning Eesti ja naabermaade ajalugu. Ta on olnud mitme kooliõpiku kaasautor. Aastal 2001 pälvis ta Valgetähe V klassi teenetemärgi. Oma ettekandes käsitleb Medijainen Eesti ja Soome erinevat asendit rahvusvahelistes suhetes 1939-40 ja selle tagajärgi.

Sari Näre on tuntud Soome sotsiaalteadlane, kirjanik ja kriitik ning töötab Helsingi ülikoolis dotsendina. Näre on muu hulgas uurinud noorte soorolle ja soolist võrdõiguslikkust, seksuaalse vägivalla vorme ning kirjutanud palju ka Soome sõjaajast – näiteks sõjaaja lapsepõlve, nooruse, seksuaalsuse, propaganda, moraaliküsimuste, soolise kultuuri ümberkujunemise ning teisitimõtlejate kohtlemisega seotud teemadel. 2008 kirjutas Näre koos ajaloolase Jenni Kirvesega palju tähelepanu saanud teose „Ruma sota. Talvi- ja jatkosodan vaiettu historia“, mis kandideeris ka mitteilukirjanduse Finlandia auhinnale.  Mullu ilmus Närel teos „Sota ja seksi“, mis uurib seda, kuidas mõjutasid eelmise sajandi sõjad seksuaalsust ning soorollide kujunemist Soomes. Tänavu tunnustati mitme eduka raamatu autori tööd Soome teaduspopulariseerija auhinnaga.

Antti Tuuri on auhinnatud soome kirjanik, kelle teose “Igitee” põhjal vändatud suurfilm tänavu esilinastus. Antti Tuuri ettekanne ajalooseminaril kannabki nime “Tee Igiteeni”. Tema teoste põhjal on aastate jooksul tehtud mitmeid filme ja teatrilavastusi. Lisaks romaanidele on ta kirjutanud novelle ja ligi sada kuuldemängu. Ta on pälvinud Aleksis Kivi auhinna aastal 2009, Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna 1985. aastal ja Finlandia auhinna 1997. aastal.

Rain Kooli on eesti ajakirjanik ja saatejuht. Veebruarist 1991 kuni juunini 2007 elas ta Soomes. 2016. aasta lõpus asus uuesti elama Soome, kuid töötab ajakirjanikuna mõlemal pool Soome lahte. 2012. aastal välja antud raamatu “Kange ja karge Soome” autor, kaasautor oli abikaasa Piret Kooli. 2013. a novembris pälvis Rain Kooli Soomes tegutseva Eesti Fondi (Viro-säätiö) väljaantava Aino Kallase preemia. Auhinnaga tunnustatakse eestlasest üksikisikuid või kollektiive, kellel on märkimisväärseid teeneid Eesti-Soome kultuurisuhete arendamisel.