31. aug

31. augustil möödub 30 aastat päevast, mil Vene väed lahkusid Eesti territooriumilt. Seda päeva on hakatud nimetama Vaba Eesti päevaks, sest Eesti vabanes lõpuks okupatsioonivägedest, mis olid siia tunginud Teise maailmasõja ajal.

Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus tähistatakse Vaba Eesti päeva 31. augustil kell 12 tänujumalateenistusega. Päevakohase kõne peab kindralmajor Riho Ühtegi, tervitusi ütlevad ka teised külalised ja mängib Kaitseliidu Pärnumaa maleva puhkpilliorkester Saxon. Saarte-Lääne piiskop Anti Toplaan pühitseb koos Kaitseliidu kaplanitega tänualtari, millel on talletatud Tori kiriku ülesehitamist ja sõjameeste traditsiooni toetanud inimeste ja organisatsioonide nimed. Tori kirikut on taastatud alates 1989. a vabatahtlike annetajate toel ja aastakümnetega on kujundatud väärikas langenud sõjameeste mälestamise ja elavate sõjameeste tunnustamise traditsioon.

Vaba Eesti päeva puhul annetab justiitsministeerium Vabaduse Tammepärja aumärgid, mille üleandmine toimub tänavu pidulikul aktusel 30. augustil Tallinnas.